پنجشنبه ؛ 14 فروردين 1404

چرا تل آویو از ورود به مرحله دوم آتش بس نگران است؟

رسانه‌های صهیونیستی نیز اعلام کرده‌اند که پیشرفت چندانی در مذاکرات آتش بس محقق نشده است. روزنامه صهیونیستی معاریو به نقل از مسئولان ارشد رژیم اشغالگر اعلام کرده است که احتمالاً «استیو ویتکوف»، نماینده دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا در خاورمیانه در چند روز آینده وارد اسرائیل نخواهد شد.
کد خبر : 18576

تبیین:

 

آتش بسی که در غزه میان نیروهای اشغالگر صهیونیستی و حماس از ژانویه آغاز شده، آینده نامشخی دارد.  مرحله اول این آتش بس به پایان رسیده، اما هنوز مشخص نیست که آیا این آتش بس در مرحله دوم نیز ادامه خواهد داشت یا خیر؟

«باراک رافید»، تحلیلگر پایگاه اینترنتی عبری زبان واللا نیز اعتراف  کرده که تل آویو به آتش بس پای بند نیست. او گفته است که اسرائیل به توافق امضا شده در مورد غزه پایبندی نداشته چرا که قرار بود در روز شانزدهم اجرای توافق آتش بس مذاکرات مرحله دوم آغاز شود اما این مذاکرات پس از گذشت بیش از ۴۰ روز از اجرای توافق آتش بس هنوز آغاز نشده است.

صهیونیست‌ها درباره آتش بس چه می گویند؟

با وجود آن که نتانیاهو و سران رژیم صهیونیستی نشان داده‌اند که به آتش بس پای بند نیستند، اما گزارش‌ها از موافقت ۴۴ درصدی شهرک نشینان با اجرای مرحله دوم توافق آتش بس در غزه حکایت دارد.

جدیدترین نظرسنجی انجام شده توسط شبکه صهیونیستی کان نشان می‌دهد ۴۴ درصد از شهرک نشینان اسرائیلی با اجرای مرحله دوم توافق تبادل اسرا موافق بوده و تنها ۹ درصد از اسرائیلی‌ها بر آغاز مجدد جنگ علیه غزه تاکید دارند.

همچنین ۳۴ درصد از شرکت کنندگان در این نظرسنجی اعتقاد دارند که اسرائیل باید به پیشنهاد ویتکوف(برای آتش بس) پایبند باشد.

آتش‌بس بدون پیشرفت

رسانه‌های صهیونیستی نیز اعلام کرده‌اند که پیشرفت چندانی در مذاکرات آتش بس محقق نشده است. روزنامه صهیونیستی معاریو به نقل از مسئولان ارشد رژیم اشغالگر اعلام کرده است که احتمالاً «استیو ویتکوف»، نماینده دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا در خاورمیانه در چند روز آینده وارد اسرائیل نخواهد شد.

گفته شده ویتکوف تنها در صورتی به اسرائیل سفر خواهد کرد که در مذاکرات پیشرفت حاصل شود و تنها برای نهایی کردن توافق وارد منطقه خواهد شد.

در این گزارش گفته شده است که مسئولان اسرائیلی با تعیین زمان نهایی برای تلاش طرف‌های میانجیگر در راستای اقناع حماس برای حرکت به سمت دستیابی به توافق مخالف هستند و آمادگی دارند چند روز دیگر به طرف‌های میانجیگر برای ادامه تلاش‌های خود زمان دهند.

موارد نقض آتش بس

از سوی دیگر، جنبش حماس در بیانیه‌ای مهم‌ترین موارد نقض مرحله اول توافق آتش بس غزه توسط اشغالگران صهیونیست را به نحوه ذیل اعلام کرد:

۱- عدم صدور مجوزهای لازم برای ورود روزانه ۵۰ کامیون سوخت بر اساس توافقات انجام شده به طوری که طی ۴۲ روز تنها ۹۷۸ کامیون سوخت وارد نوار غزه شد که به طور میانگین روزانه ۲۳ کامیون وارد این منطقه شده است.

۲- ایجاد ممنوعیت برای بخش تجاری نوار غزه برای واردات انواع مختلف سوخت با وجود آنکه در توافق انجام شده صراحتا بر مجاز بودن این مسئله تاکید شده است.

۳- صدور مجوزهای لازم برای ورود تنها ۱۵ خانه پیش ساخته از مجموع ۶۰ هزار خانه پیش ساخته‌ای که بر آنها توافق شده بود علاوه بر آنکه مجوز ورود تعداد محدودی چادر نیز به این منطقه صادر شد.

۴- جلوگیری از ورود ماشین آلات سنگین مورد نیاز برای آوار برداری و دستیابی به اجساد به طوری که تنها ۹ مورد از این ماشین آلات وارد نوار غزه شد و این در حالی است که این منطقه حداقل به ۵۰۰ دستگاه از این ماشین آلات نیازمند است.

۵- جلوگیری از ورود مصالح ساختمانی برای بازسازی زیرساخت‌ها و بیمارستان‌ها.

۶- جلوگیری از ورود تجهیزات پزشکی لازم برای فعال سازی بیمارستان‌ها و ورود تنها ۵ آمبولانس به نوار غزه.

۷- مخالفت با ورود تجهیزات مورد نیاز بخش دفاع مدنی.

۸- جلوگیری از فعال سازی ایستگاه‌های تولید برق و جلوگیری از ورود تجهیزات لازم برای بازسازی چرخه تولید برق.

۹- جلوگیری از ورود نقدینگی برای بانک‌های نوار غزه و مخالفت با تغییر پول‌های کاغذی فرسوده.

چرا تل آویو از تمدید آتش بس نگران است؟

مشخص است که نتانیاهو و سایر مقامات تل آویو نگران ورود به مرحله دوم آتش بس هستند. اما این نگرانی اشغالگران از مرحله دوم آتش بس ناشی از چیست؟

فروپاشی کابینه: تندورهای کابینه نتانیاهو به شدت مخالفت ادامه آتش بس هستند. «ایتمار بن گویر»، وزیر امنیت داخلی رژیم صهیونیستی در زمان آغاز آتش بس از کابینه جدا شد و «بزائل اسموتریچ»، وزیر دارایی افراطی کابینه نتانیاهو هم هشدار داده است که در صورت ورود به مرحله دوم آتش بس از مقام خود استعفا خواهد داد. او همچنین ادعا کرده است که مرحله بعدی جنگ در غزه باید شامل اشغال کامل این منطقه به عنوان مقدمه‌ای برای اجرای طرح دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا برای اسکان مجدد کل جمعیت نوار غزه در کشور‌های دیگر باشد، نه ادامه آتش بس!

به موجب توافق آتش بس، در مرحله دوم اسرائیل باید به طور کامل از محور نتساریم عقب نشینی کند و همه تاسیسات نظامی که برپا کرده را برچیند و پس از آن اسرائیلی‌ها در منطقه حائل ۷۰۰ تا هزار متری بین غزه و اراضی اشغالی مستقر خواهند شد. این عقب نشینی نشان دهنده شکست کامل نظامیان صهیونیست است و وزرای تندرو به همین دلیل حاضر به اجرای این مرحله از آتش بس نیستند. در صورت اجرای مرحله دوم آتش بس و استعفای اسموتریچ، احتمال فروپاشی کابینه نتانیاهو بسیار زیاد است و شاید یکی از دلایل عدم اجرای مرحله دوم آتش بس نیز ترس نتانیاهو از فروپاشی  کابینه‌اش باشد.

ترس از افزایش قدرت حماس: گروه حماس در مرحله اول آتش بس غزه نشان داد که همچنان حاکم بلامنازع این باریکه است. تردیدی نیست که با عقب نشینی  نظامیان صهیونیست در مرحله دوم آتش بس، نیروهای حماس خواهند توانست به فوریت جای اشغالگران را پر کنند. در این شرایط، ادعای نتانیاهو مبنی بر پیروزی بر حماس به طور کامل زیر سوال خواهد رفت و در عمل حماس قدرت بیشتر خود را نشان خواهد داد. لذا صهیونیست‌ها نگران از قدرت گیری بیشتر حماس در مرحله دوم آتش بس، از ورود به مرحله دوم آتش بس حذر دارند، بویژه آن که حماس در مرحله اول آتش بس توانست نمایش قدرت خوبی در مرحله تبادل اسرا از خود نشان دهد و در مرحله دوم این نمایش قدرت حماس به معنای فروپاشی  کامل دستاوردهای اسرائیل در جنگ غزه خواهد بود.

آیا تل آویو وارد جنگ می‌شود؟

در عین حال، برخی نشانه‌های دیگر حاکی از آن است که اشغالگران خود را آماده از سرگیری دوباره جنگ در غزه کرده‌اند. فراخوانی حداقل 40 هزار نیروی ذخیره در بخش‌هایی از غزه یکی از نشانه‌های تلاش صهیونیست‌ها برای از سرگیری جنگ در غزه است. «یسرائیل کاتس»، وزیر جنگ رژیم صهیونیستی هم اعلام کرده است که اگر حماس اسرای ما را در آینده نزدیک آزاد نکند ما درهای نوار غزه را خواهیم بست و درهای جهنم را به روی آنها خواهیم گشود، علاوه بر آنکه جنگ به زودی از سر گرفته شده و تا دستیابی به پیروزی کامل ادامه خواهد یافت.

با این حال، صهیونیست‌ها برای از سرگیری دوباره جنگ با محدودیت‌های بسیاری روبرو هستند. حداقل در ماه رمضان اهالی فلسطین با خشم بیشتری حاضر به مقابله با اشغالگران هستند و سایر کشورهای اسلامی و عربی نیز  تمرکز  بیشتری بر روی تحولات غزه دارند. از این رو، حداقل در ماه رمضان دشوار است که صهیونیست‌ها به فکر آغاز دوباره جنگ در غزه باشند.

منبع: الوقت

ارسال نظرات